top of page

İÇİMİZDEKİ MÜZİK


Ludwig Van Beethoven Kulaklarındaki sağırlığın hızla ilerlediğini fark ettiği bir dönemde piyanosunun başında sıkıntı ile bir şeyler çalıyordu. Evinin kapısı 4 defa güm güm güm güm çalındı. Ev sahibi kıra parasını istemek için gelmişti. Bu durumu “Kaderin kapıyı çalışı“ olarak niteleyip 5. Senfoniyi yazdı.. 5.senfoni “Kader “ Senfonisidir.

Beethoven’in sekiz kardeşi vardır. Babası alkolik bir müzisyendir. Üç yaşında iken Beethoven’in müzik yeteneğini fark etmiştir. Onu ünlü bir müzisyen yapıp üzerinden para kazanmayı hayal eder. Döverek çalıştırır. Piyanonun başında dayak yiyerek büyür. Sağırlığının bu dayaklardan olma olasılığı da vardır. Yalnız Bir insandır. Kimse ile konuşmaz, görüşmez.

Sağırlığı iyice ilerleyip, hiç bir şeyi duyamadığında 9. Senfoniyi yazdı.. Senfoniyi kalbi ile yazmıştır. İlk defa orkestra ile çalındığında hiçbir şey duymamıştır. Senfoni bittiğinde dinleyicilerin ayakta alkışlamalarından iyi bir şey yaptığını anlar. 9.Senfoniyi hiçbir zaman duyamamıştır, dinleyememiştir. Eğer gezegenimizin bir milli marşı olsa 9. Senfoni olmalı bana göre. Çünkü kalpten geldiğine şüphe yoktur.

Bir söylentiye göre gözleri görmeyen bir kız öğrencisi “Bana ay ışığını anlat“ der. Bunun üzerine “Ay Işığı Sonatı” nı yazar. Ay Işığı Sonatı kalbe işleyen tınılarıyla romantizmin baş eserlerindendir.

Beethoven ölüm döşeğinde iken gökyüzünde şimşekler çakmaktadır. Güçlükle yerinden doğrulur. ”Müzik Tanrıdandır”. Der.

Salieri sarayın baş müzisyenidir. Zengin ve itibarlıdır. Buna rağmen Mozart’ın müziğindeki ilahiliği kıskanır. Bir plan yapar. Bir gece maskesi ve tuhaf giysisi ile Mozart’a gider ve bir Requem sipariş eder. Requem ölümden sonra çalınacak ağıttır. Mozart’ı öldürecek, görkemli bir cenaze töreni düzenleyip bu Requem’i kendi bestelemiş gibi çalacaktır. Bu şekilde tarihe geçmeyi ister. Mozart ise gece gelen bu garip giysili kişiyi “ Ölüm meleği “ olarak yorumlar. Sipariş edilen Requem in kendi için olduğunu bilir. Bu şekilde Requemde kendi ölümünü anlatır. Mozart ölüm döşeğindedir. Requemin son satırlarını yazmaktadır. Ölümü hissetmekte ölümü yazmaktadır.

Salieri Requemi alamaz. Mozart ın karısı izin vermez. Mozart kimsesizler mezarlığına kalabalık bir çukura atılır adeta. Cenazesinde sadece karısı vardır. Mezar yeri bilinemez bugün.

Pisagor üçgenler ile uğraşıp evrenin geometrisini çözmeye çalışırken evrende her şeyin titreşim olduğunu fark edip evrenin gerçekte bir müzik olduğunu söylemiştir. Bu müziğin duyulup hissedileceği bir müzik şehri oluşturmak ister ve Viyana yı kurar. İçinde müziği hisseden herkesin yolu Viyana dan geçer bir şekilde.

Beethoven, Mozart ve daha niceleri cennetin sesini buradan duyarak, bize de duyururlar.

http://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan GÜLÜMSER ATILGAN MART 2019


bottom of page