top of page

YALOVA AKASYA PLAJI


17 Haziran 2019. Yalova’dayım.. Bu sabah deniz sezonunu açmak üzere sahile gittim. Kıyının hali hoş değildi. Yosunlar birikmiş, çürümüş, zift görüntüsüne girmiş ve kötü kokuyordu. Kumsalda, çer-çöpün yanında gece yakılan ateşlerin siyahlıkları vardı. Sezonu 15 gün önce açmış olan geçen yılki deniz arkadaşlarım oradaydı ve şikâyetçilerdi.

Kıyının Sabahki Hali

Belediyeyi aradım. Sağ olsunlar şikâyetimi dikkate aldılar. 10 dakika sonra kepçe geldi, kıyıyı temizlemeye başladı. Diğer yandan temizlikçiler de kumsalda çalışmaya başladılar. Yalova Belediyesine teşekkür ederim.

Ancak kepçeyle temizlik yapıldığında milyonlarca yılda oluşabilen kum-çakıl atılmaktadır. Bir yere serilip içindeki yosunlar kuruduğunda temizlenip tekrar kıyıya dökülebilmelidirler. Diğer yandan kumsala çöp kovaları konmalıdır. Özellikle gece keyfi yapanların çöplerini ortalığa veya denize atmaları bu şekilde önlenebilir. Bir de kumsalın sabahları erkenden temizlenmesine özen gösterilmelidir.

Belediye Aracı Temizliğe Başlıyor

Akasya Plajıyla ilgili kalıcı önerilerde bulunmak istiyorum.

Burası Yalova’nın vitrini sayılacak kıyısıdır. Trafiğe kapatılan, Atatürk’ün yaptırdığı hıyabana yerleştirilen çay bahçeleri ve kafelerin önündeki kumsal alandır.

Geçen Yıl Plaj Ve Arkada Çay Bahçeleri

Yalova’nın kıyısı Marmara Denizinin poyraz rüzgârını alır. Öğleden sonra çıkan rüzgâr denizdeki çer-çöpü sahile taşır. Dolayısıyla her gün kıyıdaki yosun vs nin temizlenmesi gerekmektedir.

Hâlbuki iki derenin ağzından denize çıkıntı yapan mendireklerin uçları su üzerinden bariyerle birleştirilse bu sorun halledilebilir. Açıktan gelen pislikler bariyerlerde takılır, arada bir oradan toplanır. Dolayısıyla kıyıya denizden gelecek kirlilik önlenmiş olur.

Mavi Çizgi Önerdiğim Bariyer, Kırmızı Bölge Akasya Plajı

Kumsalda ise sezon başında belediyenin kumları temizlemesi gerekir. Basit ve ucuz bir araçla bu iş çok kolay yapılabilir. Olmazsa insanla da yapılabilir. Ancak belediye temizlediği kumsalı oradaki çay bahçelerine zimmetlemelidir. Her çay bahçesi her sabah kendi önünü denize kadar el tırmığı ile temizlemelidir. Buna karşın kumsaldakilere servis yapabilme olanağı kazanabilmelidirler. Bu hak olmasa da müşterileri çoğalacağı için emeklerinin karşılığını alacaklardır.

Akasya Plajı sahilin bir parçasıdır. Temiz deniz olursa bütün sahilden denize girmek olanağı sağlanacaktır.

Burayı örnek olarak ele aldım. Yalova Türkiye’nin en küçük ilidir ama en uzun kıyılı illerindendir. Altınova’dan Armutlu’nun ucuna kadar olan kıyı temiz deniz anlayışıyla ele alınırsa, deniz önce Yalovalıların sonra il dışından gelenlerin yararlanacağı şekle girer.

Yalova, değerlerinin farkına varmalıdır.

ARİF ATILGAN arifatilganKENT ve İNSAN HAZİRAN 2019


bottom of page