top of page

YELDEĞİRMENİ İÇİN ÖNERİLER


29 Mayıs 2019 tarihinde Yeldeğirmeni’liler Belediye Başkanıyla Yeldeğirmeni sorunlarını konuşacak. Toplantı Kadıköy’ün günümüze kalmış tek eski sinema binası olan tescilli tarihi eser Özen Sinemasının kaçak tadil edilerek TAK haline getirildiği binada yapılacak.

Özen Sineması

Hiçbir sıfatım yok. Ancak Korumacılık ve Kent Mücadeleciliğim dolayısıyla yasa dışı binalara girmem. Bu sebepten toplantıya katılamayacağım.

Sayın Belediye Başkanı, aday iken Rasimpaşa Gönüllü Evine gelmişti. Gönüllülerin ricası üzerine ben de semtin sorunlarını anlatmak üzere gitmiştim. Ancak Sayın Başkan ‘Zamanım yok’ demiş, sözümü sonuna kadar dinleyememişti. Geçtiğimiz günlerde Kent Konseyindeki arkadaşlarımızın ricasıyla yine Gönüllü Evinde Yeldeğirmeni Strateji toplantısına gitmiştim. Dinlemeye gittiğim toplantıda en çok konuşan ben olmuştum.

Önümüzdeki toplantıda şuna samimi olarak karar verilmelidir.

Yeldeğirmeni iskân semti mi olacaktır? Ticaret semti mi olacaktır? Aslında bu tespit Kadıköy’ün tamamı için de yapılmalıdır.

Eğer ticaret semti yapılmak isteniyorsa buna herkes karşı çıkmalıdır. İskân Semti olacaksa önerilerim aşağıdadır:

-Öncelikle muhtarlık mahalle içine alınmalıdır.

-Özen Sineması acil olarak restore edilmeli, Yeldeğirmeni’ne ve Kadıköy’e kazandırılmalıdır. Sinema haline getirildiğinde burası Muhtar ile Mahalle Gönüllülerinin ortak işletmesine verilmelidir.

-O zamana kadar, restore edilerek Sanat Merkezi yapılan Kilise, Muhtar ile Mahalle Gönüllülerine verilmelidir. Zira Yeldeğirmeni’ndeki mekânlar öncelikle Yeldeğirmenliler tarafından kullanılmalıdır. Günümüzde Kilise, Yeldeğirmenliler tarafından kullanılmamaktadır.

-Sadece Yeldeğirmeni’nin değil Kadıköy’ün de önemli tarihi eserleri olan Ayrılık Çeşmesi ile Ladikli Ahmed Ağa Çeşmeleri tekrar ciddiyetle restore edilmelidir. Bu çeşmelerin en önemli özellikleri olan namazgâhları ortaya çıkarılmalıdır.

-451 yılında Hıristiyanlığın 4. Konsili Yeldeğirmeni’nde yapılmıştır. Bu konuyla ilgili çalışma yapılmalıdır.

-Karakolhane Caddesinden Tramvay geçirilmelidir. Kadıköy’ün en eski tramvay hattı buradaydı. Bugün tekrar çalıştırılırsa hem ulaşım olarak yararı olacak hem de şu anda tramvay çalışan Moda’yla birlikte iki tarihi semt ön plana çıkacaktır.

-Ayrılık Çeşmesi Sokağı önce resmileşmeli sonra sokak olarak tescil edilmelidir. Aksi takdirde 200 yıllık sokak dokusu her kesin gözü önünde yok olmaktadır.

-SİT Alanı Ayrılık Çeşmesi Mezarlığını içine alarak denize kadar, diğer yandan da Halit Ağa Caddesi ile Şahap Gürler Caddesi arasını içine alacak şekilde genişletilmelidir.

-Yeni SİT Alanının tamamında tescil edilecek binalar yeniden tespit edilmelidir. Zira çok sayıda tescil edilmemiş bina bulunmaktadır.

-Koruma-Kurtarma Projeleri yapılmamalıdır. Her çeşit yapılaşma için SİT Alanı ve tescilli bina kurallarının uygulanması yeterlidir.

-Yeldeğirmeni’nde çocuk parkı yapılacak alan yoktur. 10 yıl önce, Kadıköy Kent Konseyi başkanlığımda önerdiğim projelerden biri Sokak-Parklardır. Trafiğin az olduğu sokaklar tespit edilip araçlara kapatılarak park haline getirilmelidir. Bunlar plana işlenmeli, sabit olmalıdır.

-Yeme-İçmecilerin olacağı cadde-sokaklar tespit edilip plana işlenmelidir. Sokak içleri iskân edilen alanlar olarak korunmalıdır.

-Bir örgütlenme yapılacaksa aşağıdan yukarı olmalıdır. Yukarıdan aşağı değil. Zira aşağıdan yukarı olursa belediye halkın sorunlarını öğrenebilir, yardımcı olur. Yukarıdan aşağı olduğunda halka hükmedilir.

Tabii ki gerek Mahalle Gönüllüleri gerek Muhtarlık ve gerekse vatandaşlar tarafından detay öneriler olacaktır. Ama yukarıda saydıklarım Yeldeğirmeni için esas konulardır. Keşke toplantı o binada yapılmasaydı. Katılmak ve konuşmak-tartışmak isterdim.

Katılımcılara Kolaylıklar Dilerim.,

ARİF ATILGAN arifatilganKENT ve İNSAN HAZİRAN 2019

Not: Duyuruları incelediğimde 29/06/2019 Cumartesi günü Saat 12-15 arası 5 ayrı mahallede bu toplantının yapılacağını gördüm. Ertesi Günü yine aynı saatlerde başka 5 ayrı mahallede yapılacak. Ayrıca 29/06/2019 Cumartesi günü Kent Konseyinin Genel Kurulu varmış. Umarım bu toplantıların hepsine Belediye Başkanının ve yetkililerin katılabileceği bir organizasyon yapılmıştır.


bottom of page