top of page

YALOVA’YA OSB’LER GELİYOR


Yalova, 847km2 ile Türkiye’nin en küçük ilidir. Yüzölçümünün %6'sı civarı yerleşim alanıdır. %60’ı orman.. Gerisi tarım, çayır, mera vs alanıdır.

Görülüyor ki Yalova’da “boş alan” oldukça fazladır. Bu bilgi hemen değerlendirilmiş anlaşılan.. Çiftlikköy İlçesinde 7 adet OSB kuruluyor. Yalova’nın en güzel köyleri olan Kılıç, Gacık, Dereköy, Laledere köylerinin bulunduğu çevreye bu tesisler gelecek.

OSB’lerin Geleceği Tarım Alanları

Toplam 246ha alanda 7 adet OSB kuruluyor. Avrasya Giyim İhtisas OSB 234 hektar alanda, Yalova Gemi İhtisas OSB 140 hektarda, Yalova İMES Makine İhtisas OSB 464 hektar alanda, Yalova Çiçekçilik İhtisas OSB 105 hektar alanda, Yalova Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB 155 hektar alanda, Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB 35 hektar alanda ve Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas OSB de 113 hektar alanda kurulacakmış.

2023 yılına kadar tamamlanacak olan tesisleşme sonrası buralarda 52.500 kişiye istihdam sağlanacakmış. 39.110 kişi nüfusu olan Çiftlikköy’e 52.500 işçi gelecek.

Yalova’nın demografik yapısına kabaca bakılırsa.. Toplam nüfus 262.000’dir. Bu nüfusun 65.000’i öğrenci-öğretmen, 82.000’i kayıtlı çalışan, 43.000’i emeklidir. Yaklaşık 190.000 etmektedir ki bunların işe ihtiyaçları yoktur. Geriye kalan 70.000 kişinin içinde ev kadını, çocuk, kayıtsız çalışan vs vardır. Ayrıca Yalova eğitim açısından ülkede hep üst sıralarda yer alan bir ilimizdir.

Yani Yalova’da mavi yakalı çalışan olmaz. Kurulacak OSB’ler beyaz yakalı çalışanlarını kendileri getireceklerdir. Sonuçta Yalova’ya dışarıdan 50.000 civarı mavi yakalı çalışan insan gelecektir. Aileleriyle 150.000-200.000 yeni insan eklenecektir Yalova nüfusuna.

OSB yani Organize Sanayi Bölgesi.. On binlerce m2 alana kurulan tesislerin olduğu sanayi siteleridir. Üstelik kendi yönetimleri belediye gibi yetkilidir.. 246 ha 2.460.000m2 alan demektir. Buraya kurulacak fabrikaların dumanı, gürültüsü, görüntüsü, kamyonu, işçisi, geleni, gideni..

Kılıç, Gacık, Dereköy, Laledere köyleri ormanlık dağ köyleridir. Buralarda kuş, kurt sesi duyulur.

Laledere-Gacık Arası Yolda Orman

Yeni yapılan otoyol sonrası geceleri artık araba sesi duyulur olmuştur. OSB’ler sonrası fabrika sesleri duyulacak. Çevre, yasa dışı inşaatlarla dolacak. Yalova güzelliklerini kaybedecek.

İstanbul yakın çevresine fabrika, sanayi sitesi gibi çöplüklerini atmaya devam ediyor.

Yalovalılar bunun bilincinde mi? Bu konuyla ilgilenmesi, halkı bilgilendirmesi gereken çevreciler, STK’lar ne yapıyor? Bu konu sadece Çiftlikköy’ü değil tüm Yalova’yı olumsuz etkileyecektir. Ses edilmezse devamı gelecektir.

Yalova değerinin farkına varmalıdır. Yüzölçümünün %94’ü orman, tarım, çayır, mera, kayalık, bataklık olan yani doğal çevre olan kaç il vardır?. Burası Türkiye’nin en uzun kıyılı illerinden biridir.. Burada güneş denizden doğup denizden batmaktadır..

Yalova Yavaş Şehir olabilecek olanaklara sahiptir.

ARİF ATILGAN TEMMUZ 2019 arifatilganKENT ve İNSAN


bottom of page