top of page

KURBAĞALIDEREDEKİ İNŞAAT


Kurbağalıderede sıra dışı bir inşaat fark ediliyor. Öyküsüne bakalım.

Sıradışı İnşaat.

Kurbağalıdere kenarındaki denize yakın son ev. Altınordu Kulübüne kullandırılmış. Tek katlı yığma kâgir bina.

Muhtemelen tescilli eser.

Dere Kenarında Denize En Yakın Ev.

2000’li yılların başında karı-koca yaşlı bir çift oturuyormuş. Onlar yaşamını yitirince ev boş kalmış.

2005-2010 yılları arasında, o evin yerine tek katlı yeni bir bina yapılmış. Daha sonra bina tabanda büyütülmüş ve üzerine bir kat çıkılmış.

2011 yılında Kadıköy Belediyesi binaya tutanak tutmuş, mühürlemiş.. Yeni mülk sahibinin Of-Hayrat Kültür Eğitim Vakfı olduğu anlaşılıyor.

Bu tarihten sonraki olaylar oldukça ilginç.

2013 yılında Parsele Özel Plan Tadilatı yapılıyor. Afete karşı yerleşime ‘Uygun Olmayan Alan’, ‘Uygun Alan’ haline geliyor.. Kaçak bina sahipleri isterlerse bu binaya iskân alabilecekler, isterlerse yıkıp 3-4 katlı yeni inşaat yapabileceklerdir.

Günümüzde kaba inşaat bitmek üzeredir.

Konuyla ilgili Kadıköy’ün Kent Konseyi ve Mimarlar Odası Başkanı özet olarak ‘Kent Konseyinin, Mimarlar Odasının, Şerdil Başkanın haberi var. Bölge için yanlış bir uygulama maalesef.. Ruhsatlı, belgeleri doğru, yasal bir inşaat.. Semt sakinleri dava açmalı.’ Diyor. Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü de yönetmeliklere uygun olduğu şeklinde benzer açıklamalarda bulunuyor. Hâlbuki Plan Tadilatlı parsellerin öğrenilebildiği, bunlara özel dikkat edilmesi gerektiği bilinmektedir. Nasıl atlanmıştır?

Kadıköy Kent Dayanışmasının kuruluş sebebi kentteki sorunlu plan-projeleri engellemek, engellemeye çalışmaktır. Onlar nasıl atlamışlardır bu konuyu?

Denebilir ki aynı görüşte bir STK gözetilmiş.. Of-Hayrat Kültür Eğitim Vakfının, Kadıköy Belediyesinin partisiyle aynı görüşte olmadığı da anlaşılmaktadır.

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı 2019 Temmuz ayı Yüksek Divan Kurulunda “…. Dereağzı Tesisleri yetersiz. Oranın yakınına bir bina yapılıyor. 3-4 ay içerisinde modern, günün şartlarına uyan bir binamız olacak…..’ demiş. Bu bina burası olabilir mi?

Bütün partiler seçimlerde ‘Parsel ölçeğinde Plan Tadilatı yapılmayacaktır’ sözü verirler. Ama yine her dönemde bu işlemler yapılır.. Kent Mücadelesi yaptığı düşünülenlerin de bazen yapmayacağı tutar..

Vatandaş ne yapsın?...

ARİF ATILGAN AĞUSTOS 2019 arifatilganKENT ve İNSAN

NOT: Bu konudaki teknik bilgiler alttaki LİNK'tedir.


bottom of page