top of page

KUŞDİLİ ÇAYIRI GERİ GETİRİLMELİ


İnsanlar kanarya dışındaki öten kuşlarının kanarya gibi ötmesini sağlarlarmış burada. Deredeki kurbağaların sesiyle yarıştırarak.. Bu sebeple Kuş Dili Deresi denmiş.. Çayır da yanındaki dereden adını alarak Kuş Dili Çayırı olarak anılır olmuş.. Sonraları dereye Kurbağalı Dere denmiş.. Kuş Dili adı çayırda kalmış. Zamanla kelimeler birleştirilmiş. Kuşdili.. Kurbağalıdere..

Adının öyküsü bile hoş değil mi?

Hayallerde kalan Kuşdili Çayırı Canlandırma: Canan Atay

Kuşdili Çayırı Kadıköy’ün geçmişinde çok önemli yeri olan bir alandır. 46 dönümdür. Yıllarca sosyal yaşam burada geçmiş. Sinemaya, gazinoya burada gidilmiş.. İnsanlar gündüzleri piknik, akşamları piyasa yapmışlar..

Sosyal yaşam başka yerlere kayınca alan çayır ve koruluk olarak kalmış. Öyle kullanılmış.

1980’li yıllarda buraya pazaryeri kurulunca önce çayır sonra koruluk yok olmuştu. Çayırlık alan betonla kaplandı. Ağaçlar kesildi. Pazar kurulmadığı günlerde ise otopark olarak kullanılmaya başlandı. Kuşdili Çayırı olarak değil, buraya kurulan pazaryerinin adıyla anılır oldu. Salı Pazarı..

Günümüzdeki Kuşdili "Çayırı"

2006 yılında İBB tarafından Kuşdili Çayırına AVM öneren bir plan yapıldı. Mülkiyeti hazineye aitti. Planlı hale gelince İBB mülkiyetine geçirildi. Ancak plan iptal olduğunda İBB den tekrar hazineye geri verilmedi.

O yıl kent mücadelesi yapan arkadaşlarla kurduğumuz Kuşdili Platformu bu konuda büyük mücadeleler vermiştir. Kuşdili Platformu, alanın günümüze kadar alan olarak kalmasını sağlamıştır.

Bugün buraya ‘Üzeri betonla kaplanmış çayır’ denmelidir.

Burası için önce İBB, sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çeşitli planlar yaptılar. Hepsi iptal edildi. Bütün planlarda Kuşdili Çayırı bir şekilde ticarileştiriliyordu. Ama daha önemlisi alan betonla kaplanıyordu. Çayır ve koruluk özelliği ‘resmen’ yok ediliyordu.

Bugüne kadar İBB iktidar partisine aitti. Bu sebeple Kuşdili Çayırı mücadelesi iktidara karşı yapılmış oluyordu. Artık İBB İktidar partisine ait değil. Kadıköy Belediyesiyle aynı partiye ait.. Alanın mülkiyeti de İBB’ye ait. Bu oluşum değerlendirilmelidir.

İBB’nin burayı tekrar çayır ve koruluk yapmak için hiçbir engeli yoktur. Önce alandaki beton kaldırılmalı, sonra ağaçlandırılmalıdır. Burası Kadıköy’ün ortasında insanlara nefes aldıran bir yeşillik haline getirilmelidir.

Yakınındaki Rasimpaşa, Osmanağa, Hasanpaşa, Acıbadem gibi mahallelerin yeşili yoktur. Bu anlamda da çok önemli bir işlev yerine getirilmiş olacaktır.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın birlikte bu konuda karar almalarına hiç bir engel yoktur. En kolay gerçekleştirebilecekleri proje olacaktır.

2006 yılından bugüne kadar, 13 yıldır Kuşdili Çayırının geri getirilmesi için mücadele eden Kuşdili Platformu hemen bir etkinlik yaparak konuyu halka anımsatmalıdır.

Kuşdili Çayırı sadece doğal SİT Alanı değildir. Aynı zamanda tarihi SİT Alanıdır. Zira Kadıköy’ün geçmişteki hafızasında çok kalın çizgilerle yer almıştır.

Kuşdili Çayırı geri getirilmelidir!..

ARİF ATILGAN AĞUSTOS 2019 arifatilganKENT ve İNSAN


bottom of page