top of page

HAYDAPAŞA’DA OLANLAR-2019


Haydarpaşa konusu 2004 yılında başlamıştır. O yıllarda Mimarlar Odasında yöneticiydim. Konuyu anladıktan sonra 2005 yılında oradaki çalışanlarla irtibat kurduk. Onlar ‘İşimizi kaybetmeyelim’ tedirginliğindeydiler. Birlikte olduk. Bir süre sonra Kamu ve Toplum Yararı anlayışıyla etkinlik yaptık. Haydarpaşa Dayanışmasını kurduk.

Haydarpaşa Garı ve çevresindeki tesisler 100 yıldır olduğu gibi kendi işlevinde devam etmelidir. Gar binasının planı liman, vapur iskelesi, kayık iskelesi, trenler, trenlerle ilgili tesisler, tren yolcuları, trenciler, Gar Lokantası öğelerinin hepsini kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Bu oluşum bozulmamalıdır.

Zamanla trenlerle gemiler arasında mal irtibatı yok oldu. Liman kadükleştirildi. Vapur iskelesi kapandı, kayık iskelesi yok edildi, trenlerle yolcu ilişkisi kalmadı.. Trenler kaldırıldı, sahadaki tesisler boşaltıldı. Bazıları yok edildi. Gar Lokantası, Mythos Restoran oldu. Gar binası adeta kanatları kesilmiş kuş haline getirildi.

2004 yılından bugüne sadece Gar binasında çalışan trenciler kaldı. Bir de Gar binası..

4 Ekim 2019 tarihinde TCDD, Gar sahasındaki 22.710m2 lik bir bölümü Kültür-Sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere ihaleye çıkardı. İhaleye giren İBB kazanamadı. Kendisine yanlış yapıldığını ileri sürerek ihaleye itiraz etti. Yasal hakkını kullandı.

İhaleye Çıkan Alan Uzun Binanın Sağ Tarafı

İBB’yi savunan STK’lar, meslek odaları, dayanışmalar ise ihalenin İBB’ye verilmesi için miting yaptılar. Mitingde ‘Alanlar; asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşuluyla İBB’ye devredilsin.’ Dediler.

Buna karşın İBB Başkanı ‘Biz burada kültürel açıdan verimli işler yapmak için alacağız’ demiştir. Yani İBB Başkanı alanı geçmişteki işlevine göre kullanmayacaktır. Sözleri tutarlıdır. Çünkü: Burayı asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanacak olan idare TCDD’dir. İBB değil..

Kent mücadelesi ciddiyet ister..

Eğer TCDD’nin demiryolu tesisleri yeni amaçlarla birilerine verilecekse Gar alanları İBB’ye, eski istasyonlar ilçe belediyelerine devredilmelidir. Ancak bu durum Haydarpaşa’yı mevta yapıp mirasını paylaşmaktır ki kabul etmek mümkün değildir.

Bana göre Haydarpaşa Garı ve sahasının kesinlikle geçmişteki fonksiyonlarıyla kullanılması sağlanmalıdır. Bunun için ilgili idare olan TCDD’ye baskı yapılmalıdır. Liman, iskele, yolcular, trenciler, tesisler… 100 Yılı aşkın süredir kullanıldığı şekilde kullanılmaya devam edilmelidir. Bu kulanım ile endüstriyel miras korunmuş olacaktır. Kentin göbeğinde doğal haliyle çalışan bir müze elde edilecektir. Bu müthiş bir değerdir. Geç kalınmış değildir.

Çok sayıda Kent Mücadelesi eylemi düzenledim. Artık çoğu eyleme katılmıyorum. Kent Mücadelesi tutarlı olmalıdır.

ARİF ATILGAN EKİM 2019 arifatilganKENT ve İNSAN


bottom of page