top of page

ESKİ EĞLENCE MEKÂNLARI

1960’lı yılların ikinci yarısı.. Cumartesi akşamları bizim sokağın kızları dört gözle beni bekliyorlar.. Yanlış anlaşılmasın.. Anne-babaları, ben olursam gece kulübüne gitmelerine izin veriyor çünkü...


Kadıköy’de 2 eğlence mekânımız vardı. Caddebostan’da Budak Kulüp.. Feneryolu’nda Top Pop Disko.. Aslında ikisi de diskotek. Ama Top Pop biraz daha gençlerin işi.. Budak Kulüp olgunların.. Top Pop, Feneryolu’nda istasyona çıkan yolun köşesindeki köşesi yuvarlak apartmanın bodrum katındaydı. Bugün de duruyor bu bina.. Budak Kulüp, Caddebostan’da CKM’ye giden yolun yanındaki apartmanın bodrum katında.. Bu bina yok artık..

Top Pop Disko Broşürü


Biz Budak Kulübe giderdik. Cumartesi akşamları canlı müzik olurdu.. Tanju Okan’ın ‘Kadınım’ şarkısını söylemesini unutamam orada. Şarkı boyunca yudumladığı rakı kadehini sonunda yere atarak kırardı.. Top Pop’ta henüz ünlü olmayan Erol Evgin’in çıktığını bir yazıda okumuştum.

Top Pop’un Bulunduğu Bina


Kulüp 33, Kulüp Reşat isimli mekânlar daha değişikti. Moda’da yaz mevsimi açık olan Abidik Gubidik.. Bostancı’da Haydarpaşa’nın ilk genel müdürü Bay Hugnen’in köşkünde Gala Kulüp’ün yazlığı.. Kasaplar çarşısında Turgay’ın Yeri tavernası.. İskele yolunda Saksonyalılar.. Üyeli yerler ise İstanbul Yelken Kulübü, Büyük Kulüp, Moda Deniz Kulübü, Fenerbahçe Sosyal Tesisleri, Marmara Yelken Kulübü..

Bostancı’da Gala Kulüp’ün Yazlığı. Köşk Kulis, Önünde Sahne, Fotoğraf Çekenin Bulunduğu Alan Müşterilerin Bölgesi idi.


Meyhanelere eğlence yeri diyemem. Oralar dertleşme mekanlarıydı..


3 gazino vardı Kadıköy’de. Daha çok yazlık çalışırlardı. Caddebostan Maksim, Fenerbahçe Belvü, Erenköy’de Lalezar Gazinosunun yazlığı.. Cadebostan ve Belvü Gazinoları deniz kıyısında oldukları için içeridekiler kadar denizden sandalla izleyenler de olurdu.

Belvü Gazinosu Beyaz Duvarlı Mekân


Erenköy Lalezar’da Zeki Müren’i izlemiştim. 3 bölümde sahneye gelmişti. Önce frak ile çıkmış, şarkıları usulüne uygun okumuştu. 2. Bölümde daha rahat kıyafetle biraz daha gazino usulüyle.. 3. Bölümde tüylü elbisesiyle tamamen seyirciyi coşturan ağızla söylemişti..


Caddebostan Maksim ile ilgili bir anımda ise Raffaella Carra vardır. 1978 yılında bir gösteri için gelmişti. Onun sahneye çıkacağı saatlerde nişanlımla Caddebostan Maksimin önlerindeydik. Yanımıza yaklaşan gazino görevlileri bizi içeri bedava davet ediyorlardı. İşimiz vardı girmedik. Davetiyeler pahalıydı. Sanırım az kişi gitmişti. Sanatçıya mahcup olmamak için düzgün tipli insanları bedava izleyici yapmak istiyorlardı.


Kadıköy iskân alanıydı. Eğlenmek isteyenler o zamanki tabirle ‘Karşıya’ yani Avrupa yakasına geçerlerdi.. Oradaki eğlence yerlerine gelirsek.. Tabii edeplilere..


Elmadağ’daki iki diskotek çok revaçtaydı. Divan Otelinden biraz yukarıda, iki binanın bodrum katındaydılar.


Playboy Clup ve Hydromel Disko.. Müşterilerin portresi bakımından Playboy Clup Kadıköy’deki Budak Kulüp, Hydromel Kadıköy’deki Top Pop gibiydi.. Doğal olarak ben burada da Playboy Clup’ü tercih ederdim.


1970’lerin ortasında Nukhet Duru’yu, Okay Temiz’i ilk Playboy Clup’te dinlemiştim. Henüz ünlü değillerdi. Nükhet Duru’nun değişik sesini beğenmiştim. Bir de burnunu.. Ona kişilik veriyordu üst dudağına sarkan burnu. Niye estetik yaptırdı bilemem.. Okay Temiz ise bambaşka bir müzisyendi. Ses çıkaran her çeşit cisme vurarak müzik yapıyordu. Tencere kapağı, boru vs.


Biraz yukarıda Parizien Clup.. Strip Tiz.. Sabaha kadar.. Sonraki yıllar normal kulüp olduğunu duydum.


Şişli’de Kent Sinemasının bulunduğu binada Goldfinger Clup bulunurdu. Burada da Gökben ve Cömert Baykent’i izlemiştim. Onlar tanınıyorlardı. Gökben güzel bir kadındı.. Cömert Baykent ise Ajda Pekkan’ın nişanlısı..


Pangaltı’daki Gala Kulüp 1970’lerin sonlarında işadamı olup paralandıktan sonra gittiğimiz mekândı. Burayı anlatmak ayrı yazı konusudur. Zira bilinen her ünlünün yer aldığı bir mekândı. Bugünkülerle karşılaştırırsak Reina gibi diyebilirim. Bir de biraz yukarısında aynı patrona ait Ateş Kulüp vardı. Orası daha çok eğlence yerlerinden geç vakit çıkan sanatçıların bir şeyler atıştırıp sabahı ettikleri mekândı.


Gayrettepe’de Stardust ve Harbiye’de Günay sonradan açılmıştı. 1980-81 de İzmir’de bir pavyonda keşfedilen Kibariye isimli Roman kız Stardust’ın da kendisinin de şansını patlatmıştı.. Günay ise Leman Sam ile anılmıştır hep..


Saat 24 ten sonra tek başına klasik müzik yapan piyanisti dinlemeye gittiğim Hilton Otelinin alt katındaki Barı saymalı mıyım bilemiyorum.


Beyoğlu’na gelirsek.. Buradakiler daha erkeksi mekanlardı diyeyim öncelikle.. Ama onların içinde Balık Pazarına girerken köşedeki binanın bodrumundaki Hisar Pavyonun klâslığını, Fitaş Sinemasının arkalarında bulunan Deniz Kulübün alışılanın dışında olduğunu söylemeliyim. Sıraselviler’deki Kulüp 12 ise sıra dışıydı.. Hepsi turistik olmuştu sonradan..


Bir de Galatasaray’daki Moulın Rouge… Büyük bir müzikhol gibiydi.. Lise ve üniversite yıllarımda İstiklal Caddesinde gördüğüm kırmızı değirmen ışıklı panosu hep dikkatimi çekerdi. Daha sonra Paris’te Montmartre tepesinde gerçek Moulın Rouge’u görmüştüm. Eh.. Orası da turistikti..

Paris’teki Moulın Rouge


Avrupa yakasındaki gazinolara gelirsek.. Aksaray’da Çakıl, Gar ve Lunapark Gazinoları.. Tepebaşında Tepebaşı ve Kazablanka Gazinoları. Taksim’de Maksim, Kristal ve Belediye Gazinoları.. Kazablanka’nın yazlığı olarak çalışan Maçka Küçük Çiftlik Gazinosu.. Bebek’te Belediye, Baltalimanı’nda Grand Gazino.. Dolmabahçe’de stadyumun üst tarafındaki tepede Lalezar Gazinosu...

Taksim Belediye Gazinosu


Gazino kültürü kitapları doldurur. Patronları, sanatçıları, müşterileri.. Herkes girebilirdi gazinoya.. Tabii kendilerine ayrılan zamanlarda.. Haftada bir gün Halk Günü, bir gün de Kadınlar Matinesi yapılırdı.

Kadınlar Matinesinde Behiye Aksoy


60’lar.. 70’ler.. Hüzün, saadet, mazi, istikbal gibi kelimelerin kullanıldığı yıllardı. Erkekler kızlara defter kâğıdına yazdıkları mektubu bir çocuk veya ortak arkadaşla göndererek ‘Konuşma’ teklif ederlerdi.. Şarkıcılar dinlenirdi..


80’ler.. 90’lar.. Değişim yılları.. Daha önce restoranların köşesinde karnı tok olanların oturduğu ‘Barlar’ tek başına mekân olmaya başladılar.


2000’li yıllar yani 21. Yüzyıl.. Meyhaneler dâhil her yer eğlence yeri oldu. Diskolar, barlar birbirine karıştı.


2020.. Konuşarak iletişim bitti. Mesajla anlaşılıyor artık.. Lisan.. Emoji.. Sadece erkekler kızlara değil, kızlar da erkeklere cep telefonundan ‘Yazıyorlar’.. ‘Sevgili’ olmayı teklif ediyorlar. Şarkıcı dinlenmiyor.. Şarkı birlikte söyleniyor artık.


Bütün bu değişimleri yaşadık. Şanslı kuşağız bence..


ARİF ATILGAN arifatilganKENT ve İNSAN ŞUBAT 2020

Comments


bottom of page