top of page

FENERBAHÇE-KALAMIŞ YAT LİMANI ÖYKÜSÜ

1984-1989 yılları arasında Kadıköy’ün ilk belediye başkanı olan Sayın Osman Hızlan’ın 2017 yılında bana söylediklerini aktararak başlamak istiyorum. ‘Dolgu Alanı Kadıköy’e aitti. İBB’ye verdiler. Özellikle Kalamış ve Fenerbahçe Yat Limanından Kadıköy Belediyesi’nin büyük geliri olacaktı. Şimdi hem Kadıköy Belediyesi’nin değil, hem buraya gelenlerin yükünü onlar çekiyor, hem de gelirini başkası alıyor. ’


1989-1994 yılları arasında Belediye Başkanı olan Sayın Cengiz Özyalçın ise o yıllarda eski tek katlı CKM’de Mimarlar Odası olarak kendisiyle yaptığımız bazı toplantılarda, Kalamış dolgu alanının tamamını park yapmak istediğini ama iskele tarafındaki bölümün Tekne Çekek Yeri yapıldığını anlatırdı.

1960’larda Fenerbahçe Kalamış.


Anımsadığım kadarıyla Kalamış sahili ilk doldurulduğunda dolgu alanının tamamı, Kurbağalıdere’den Kalamış İskelesine kadar park olarak düzenlenmişti.

1982 Yılında Kalamış Dolgu Alanında Tesis Yok


1987 yılında Yat Limanı faaliyete geçiyor.


O yıllar hafta sonu eşim ve oğlumla Fenerbahçe’den Kalamış’a kadar teknelerin arasından yürüyüş yapardık.


1998 yılında 10 yıllık kira sözleşmesi yapılmış.


Bu dönemde denize paralel demir parmaklık yapılmıştı. Artık teknelerin tarafına geçilemiyordu.


2008 yılında sözleşme bitmiş.


07.03.2011 tarihinde alan özelleştirme kapsam ve programına alınmış.


2013 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla116 bin metrekare dolgu alanı, 319 bin metrekare deniz yüzeyi olmak üzere toplam 435 bin metrekare alan özelleştirme kapsam ve programına alınıyor. TDİ’ye ait küçük bir eklentiyle 436 bin metrekarelik alan için 1/5000 ve 1/1000’lik Koruma Amaçlı planların onaylanmasına karar veriliyor.


Kadıköy Belediyesi İtiraz ediyor.

Özelleştirme Kararı


17.03.2015 tarihinde yeni plan yapılıyor. Alan 42 bin metrekare arttırılarak 478 bin metrekareye çıkarılıyor.


06.11.2017 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından bu plan onaylanıyor. Dolayısıyla itiraz edilen plan geçersiz durumda kalıyor.


2018 yılında Özelleştirme İdaresi, alanı 36 yıllık ihaleye çıkarıyor. Ancak Kadıköy Belediyesinin açtığı davanın sonucunu beklemek için ihaleyi geri çekiyor.


2021 yılı.. Özelleştirme İdaresi alanla ilgili yeni bir ihale açıyor. 40 yıllığına ‘İşletme Hakkının Verilmesi’ yöntemiyle özelleştirme yapılacağını, 07.07.2021 tarihine kadar teklifleri alacağını ilan ediyor.


32 vatandaşımız planın iptali için açtıkları davada sonuç alamayınca Anayasa Mahkemesine başvurmaya karar veriyorlar.


1980’lerde Kalamış İskelesinin yanındaki Çekek Yeri, ünlü hikayedeki Sarı Öküz olmuş sanki..

Özelleştirme İlanı


Çeşitli demeçleri okuyoruz. Özellikle Fenerbahçe Kalamış Dayanışmasına saygı duyuyorum. Haklı öfkelerini önemsiyorum. Kontrollü öfkeleri ile haklı duruşlarına devam etmelidirler.


Yukarıda çıkardığım kronolojik bilginin detayları birçok yerde yazıldı, söylendi. Ben konuya değişik açıdan bakmak istiyorum.


Kabaca 10 metreden büyük teknelere yat deniyor. İçlerinde yatak, tuvalet, mutfak gibi hacimler bulunuyor. Yüzen köşke benzeyen gemi ölçeğinde olanları da var. Bu teknelerin güvenle bağlanabileceği mendirek içlerine Yat Limanı deniyor. Bir nevi deniz otoparkı.. Yat sahiplerinin ekonomik seviyeleri yüksektir. Bazıları kaptan dâhil eleman çalıştırırlar.


Yat sahiplerinin Yat Limanından beklentileri güvenli bağlanma yeri, elektrik-su-haberleşme olanakları, onarım işleri için çekek yeri, tekneler için gerekli malzeme satan nalbur, küçük bir market, küçük bir restoran, otopark, helikopter pisti, duş, tuvalet, soyunma yerleri, akaryakıt ikmal yeri, sağlık, banka gibi tesis ve hizmetlerdir. Limanın büyüklüğüne göre başka eklentiler de olabilir. Örneğin: Spor alanları, konferans salonu vs gibi..


Yat limanlarıyla ilgili yer seçimi şartlarında ‘Yerleşim yerlerine ulaşım kolaylığı’ aranır. Karayolu, demiryolu, kamu aracı vs gibi.. Çünkü: Bazı tekneler başka diyarlardan gelirler. Bu sebepten kent merkezinde olmaları gerekmez. Olduklarında çevreye ek yük getirirler çünkü..


Yat Limanları, tekneler ve sahipleri için kurulan tesislerdir. Kentin dışında veya sakin bölgelerinde olmaları tercih edilmelidir. O zaman bulundukları çevreye katkıları olabilir, orayı canlandırabilirler..

2018 Yılında Fenerbahçe Kalamış.


Bu bilgiler ışığında Fenerbahçe Kalamış Yat Limanına bakarsak.. Kentin en merkezi noktasında, en olmaması gereken yerdedir.. Liman bahanesiyle oluşturulan ek tesisler daha çok dışarıya hizmet etmekte dolayısıyla çevreye katkı yerine yük getirmektedir. Yeni planla yeni fonksiyonlar ve büyük bir otoparkın da ekleneceği belli olmaktadır.


Sadece yeni planla gelen eklentiler değil, tesisin tamamı burada olmamalıdır. Ama sadece burası değil Fenerbahçe Burnundakiler, hatta tüm İstanbul içindeki bu tip tesisler kaldırılmalıdır.


Bütün kent mücadeleleri kentin bütününe yönelik olmalıdır.


ARİF ATILGAN https://www.arifatilgan.com HAZİRAN 2021



Not:

-Yazıdaki rakamlar küsurlar atılıp yuvarlatılarak yazılmıştır.

-Kent içindeki kıyılarda küçük tekneler için ucuz barınaklar yapılabilir. Bu şekilde insanların denizle haşır neşir olmaları sağlanır.

-Değişimi iyi gösterebilmek için 3 fotoğrafta Kalamış İskelesi işaretlenmiştir.

Comentários


bottom of page