top of page

HAL BİNASININ AKİBETİ

Kadıköy Hal Binasına yazık oluyor. Duyduğuma göre yetkililer, zaman alacak diye tekrar restorasyon projesi yapılmasına sıcak bakmıyorlarmış. Bence ‘Geç olsun güç olmasın’ atasözümüzü anımsasınlar.


Hal Binası 1981 yılında Kadıköy’ün AKM’si yapılmak niyetiyle tescil ediliyor. Ardından 1984 yılında belediyeye ait Çemberlitaş’taki konservatuar buraya getiriliyor. AKM yapılacak ya.. Hal Binası da konservatuar da İBB’ye ait nasıl olsa. İçeride yapılan tadilatlar için Kurul onaylı ruhsat ta istenmiyor. Ama bir süre sonra Konservatuar belediyeden çıkıp İstanbul Üniversitesi’ne geçiyor. Daha sonra 1989 yılında binanın ortadaki avlusuna Şehir Tiyatrosu inşa ediliyor. Ona da Kuruldan onaylı proje istenmiyor. Şehir Tiyatrosu da İBB’ye ait.

Hal Binası Yıkılıyor


2007 yılında Kurula Tiyatro Binasının rölöve-restitüsyon-restorasyon projesi getiriliyor. Tiyatro binası tescilli değildir. Zaten tescil edilemez. Hiçbir özelliği olmayan yeni yapılmış bir bina çünkü. İlginç bir uygulama oluyor. Hem projesi onaylanıyor hem de 18 yıllık Tiyatro binası eski eser olarak tescil ediliyor.


2017 yılında Tiyatro binası için yeni bir restorasyon projesi Kurula götürülüyor. 2018 yılında bu proje onaylanıyor ve uygulanmasına karar veriliyor. Esas tarihi ve eski eser olan Hal Binası yok sayılıyor. Kadıköy’ün tarihi eserine saygısızlıktır bu.


Şimdiye kadar yapılanların hepsini yok sayarak Hal Binasına sıfırdan rölöve-restitüsyon-restorasyon projesi hazırlanmalıdır. Tiyatro binasına değil.


U şeklindeki Hal Binası dikdörtgen yapılmamalıdır. Orijinal hali korunmalıdır. Bana göre alt katları kitapçı, üst katları kütüphane olmalıdır. Kadıköy’e bu yakışır.


Çözüm önerileri:


1- Öncelikle Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım yarışmasını kazanan projeye uyulmalıdır. O projede Hal Binası özgün haliyle korunuyor, tiyatro yer altına yapılıyor.


2- İlle konservatuar ve tiyatro o havalide olsun isteniyorsa.. Konservatuar, taşıyıcı sistemi ve bölücü duvarlarıyla yeniden yapılacak Hal Binası restorasyon projesinin içerisine sokulabilir. Tiyatro ise Et-Balık Kurumu binasına yine bir restorasyon projesiyle konabilir.


3- Aslında Kadıköy’de AKM yapılacak yer vardır. Caferağa’daki Spor salonu ile Barış Manço Kültür Merkezi’nin olduğu arsa.. Buraya Aykurt Nuhoğlu zamanında yarışma bile yapıldı. Belediye Başkanının iyi niyetle yaptığı girişim sonuçsuz kaldı. O arsaya yeniden proje hazırlanabilir.


Aksi takdirde.. Kadıköy Hal Binası yıkılıp yerine yepyeni bir bina inşa edilecek.. Yeni yapılan binanın sadece üç cephesi eskisine benzetilecek. Dördüncü cephesi ile içi tamamen değişecek. Benzetme yaparsak İstiklal Caddesindeki Demirören AVM gibi olacak.


Bir anımla bitireyim.. İstiklal Caddesinde Demirören AVM için eylem yapıyorduk. O sırada önümüzden geçen bir kadın binaya baktı ve dedi ki ‘Yepyeni bir Eski Eserimiz olmuş.’


Esprilere konu olacak şeyler yapılmasın.


ARİF ATILGAN https://www.arifatilgan.com NİSAN 2021




Not:

Konuyla ilgili önceki yazılarımı lütfen okuyun. LİNKleri aşağıdadır:


KADIKÖY HAL BİNASI TARİHE Mİ KARIŞIYOR?


KADIKÖY’ÜN AKM’SİNDEN HALDUN TANER SAHNESİ RESTORASYONUNA


KADIKÖY HAL BİNASI

.

CAFERAĞA SPOR SALONU



Olay, AKM yani Atatürk Kültür Merkezi yapmak amacıyla başlıyor. Atatürk kelimesi kullanılıyor.. Sonra da ortasına adeta gecekondu gibi tiyatro binası inşa ediliyor. Adı Haldun Taner konuyor. Bu sefer de önemli bir yazarımızın adı kullanılıyor. Bunlar yanlış şeyler.


Comments


bottom of page