top of page

KADIKÖY’DE EĞLENCENİN ÖYKÜSÜ

Kadıköy’de eğlencenin ilk prensibi çevreyi rahatsız etmemekti.


1900’lerin başında çayırlarda gezinerek ve buralardaki mekânlarda alaturka müzik dinlenerek eğlenilirmiş.


1920’lerden sonra, özellikle cumhuriyet sonrası kıyılara yönelinmiş. Alafranga müzik dinlenerek ve dans edilerek eğlence başlamış.


1960’lı 1970’li yıllarda iki diskotek vardı. Sesleri kapı önünden bile duyulmazdı.


Semt meyhanelerinin pencerelerinde perde olur içerisi görünmezdi.. Kadıköy PTT’sinin arkasındaki sokakta tüm Kadıköylülere hitap eden meyhaneler bulunurdu. Yaz mevsimlerinde kapı önüne utanarak 1-2 masa çıkarırlardı. Zaten müşteriler de dışarıda oturmak istemezlerdi.


Özellikle yaz mevsiminde açılan gazinolar, kulüpler olurdu. Deniz kıyısında olduklarından sesleri daha çok denizden duyulabilirdi.


Sinemalar, tiyatrolar vardı ailecek gidilen. Yazları çay bahçeleri açılır, yazlık sinemalarda konserler düzenlenirdi.


Kadınlar Gün yaparlardı.


Gençler ev partilerinde dans ederek eğlenirlerdi. Bir de gitar çalmayı bilenlerin arkadaşlarına kapı önünde verdikleri kişisel konserler olurdu.


1980’lerde Misak-ı Milli Caddesinin alt tarafında 1-2 müzik hol tipi avam yer açıldı.


1990’larda Mühürdar Sokağın Mühürdar’a yakın tarafında 1-2 bar açıldı.


2000’lerin başındaki Kadıköy’e bakarsak.. Çarşı kendi sınırları içinde geleneksel esnafıyla faaliyet göstermektedir. Saat 20’den sonra tüm dükkânlar kapandığı için sokaklarında sadece kedi-köpekler dolaşmaktadır.. Caferağa ve Moda mahalle konumundadır. Reks Sinemasında festival filmleri oynatılır.. Yeldeğirmeni bakkalıyla manavıyla mahalle esnaflarının hizmet verdiği sakin bir yerleşimdir.. Bahariye ve Söğütlüçeşme Caddelerinde giyimci ve ona benzer esnaflar yer almaktadır. Bağdat Caddesi’nde şık mağazalar ağırlıktadır.


2005 yılında Tarihi Çarşı Canlandırma ve 2010 yılında Yeldeğirmeni Canlandırma Projeleri yapılır. İlçe, özgürlüklerin yaşandığı modern bir çevre olarak tanıtılır. Kadıköy’deki eğlence değişmeye ve çoğalmaya başlar.


Tarihi Çarşıdaki geleneksel esnaflar yeme-içmeciye dönüşür. Çarşının sınırları ortadan kalkar. Altıyol’dan Moda’ya kadar sokak içlerinde bile yeme-içmeciler açılır.. Yeldeğirmeni, Bahariye, Söğütlüçeşme ve Bağdat Caddelerinde de öyle.. Bu anlayış Fenerbahçe, Kozyatağı, Minibüs Caddesi ve çevrelerine de sirayet eder.. Dükkâncılar masalarını içeride değil dışarıda düşünerek işyeri açarlar.

Kadıköy Sokaklarında Restoranlar.


Bu kadar çok yeme-içmeci sadece Kadıköylüler için açılmış olmayacaktı. İstanbul’un her yanından insanlar Kadıköy’e gelmeye başlar. Doğal olarak bu kadar insan sadece yeme-içme değil eğlenmek te isteyecekti. Giderek Kadıköy İstanbulluların eğlenme ihtiyacına cevap veren bir alan olur. Bundan sonrası biraz da kontrol dışı gelişir.


Mekânlara sığmayan kalabalık, sokaklarda yiyip içip eğlenmeye başlar. Gündüz İskele Meydanında halay çekilmekte, hava kararınca yeme-içmecilerde eğlenilmekte, gece sokak aralarında ve sahilde adeta enerji boşaltılmaktadır.


Sonunda Kadıköy yeme-içme-eğlence amacıyla kullanılır olmuştur.

Kadıköy’de Gece Yeme-İçmeci Görüntüsü

Yani..


Geçmişte.. Kadıköylüler, kendi ilçelerinde kendilerince eğlenirlerdi. Dışarıdan gelenler az sayıda olur, çevrelerine dikkatli ve saygılı davranırlardı.


Günümüzde.. Kentin her yanından gelen insanlar Kadıköy’de eğlenmektedir. Üstelik çevreye karşı dikkatsiz ve saygısız davranmaktadırlar. Kadıköylüler ise bırakın eğlenmeyi evlerinden dışarı çıkamamaktadırlar.

Gece Bir Sokak Görüntüsü


Artık çevreyi rahatsız etmeden eğlenme prensibi yoktur. Çünkü: Kadıköy’de Kadıköylüler eğlenmemektedir.


ARİF ATILGAN https://www.arifatilgan.com TEMMUZ 2021


Not. Bu konuyu teknik olarak incelediğim yazı alttaki LİNK’tedir:

KADIKÖY EĞLENCE MERKEZİ Mİ OLDU?

bottom of page