top of page

KUŞDİLİ ÇAYIRI’NA OTOPARK YAPILMASIN

Kuşdili Çayırı Kadıköy’ün tarihinde yer almış, kamuya ait yeşil alandır. 2006 yılındaki İBB yönetimi buraya yaptığı bir plan sebebiyle tapusunu üzerine almıştır. Ama o plan iptal edilmiştir. Gerekirse tekrar halka yani kamuya geri verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.


O zamanki İBB yönetimi gibi bu zamanki İBB yönetimi de buraya yapılan otoparktan iyi gelir elde etmektedir.


Burası Doğal Sit Alanı olup adı KUŞDİLİ ÇAYIRI’DIR. Ancak kesinlikle Tarihi ve Arkeolojik Sit Alanı olarak ta tescil edilmelidir. Zira alanın hem yer üstünde tarihi kimliği hem de yer altında arkeolojik kimliği vardır.

Kurbağalıdere Yanındaki Arkeolojik Alan


Kuşdili Çayırı’nın hikâyesini özetlersek...


1900’lerde Kadıköy’ün tüm etkinliği burada yapılıyordu. Geniş çayır-korulukta ve kenarlardaki birkaç kapalı mekânda… Bugüne sadece Kuşdili Sineması binası kalmış olup orası da İtfaiye olarak kullanılmaktadır.


1930’larda eğlence alafrangalaştığı için Mühürdar ve Fenerbahçe taraflarında açılan yeni kapalı mekânlar kullanılmaya başlandı.


1950’lerde artık eski etkinlikler olmasa da çayır ve koruluk alan yerindedir.

Eski Yıllarda Alandaki Ağaçlar


1970’lerde burası çayırlık ve koruluktur. Bu arada Yeldeğirmeni’nde Salı ve Cumartesi günleri kurulan pazar yeri Taşköprü Caddesine alınır.


1980’lerde Taşköprü Caddesi üzerinde köprü yapılınca Salı Pazarı Kuşdili Çayırı’na getirilir. Önceleri ilk yeri olan Yeldeğirmeni’ndeki gibi Salı ve Cumartesi günleri kurulmaktadır.

1980’lerde Pazar Yeri


1990’lı yıllarda Cumartesi günü kurulan pazar yeri Cumaya alındı. Zira Cumartesi günü Fenerbahçe Stadında maç oynanıyor, otopark ihtiyacı oluyordu.


Bu şekilde alan otopark olarak ta kullanılmaya başladı. Ancak otopark ve pazar yeri buradaki ağaçların giderek yok edilmesine sebep oldu.

Otoparkın İlk Halleri


2006 yılında İBB buraya yaptığı plan sebebiyle tapusunu üzerine alır. Yani bu tarihe kadar tüm alan kamuya aittir. İBB’ye ait değil. Ama kabul edilmeyen plan dolayısıyla tapuyu iade etmez.


2008 yılında pazaryeri Fikirtepe’de D100 kenarına taşındı. Bu durumda alan tamamen otopark olarak değerlendirilmeye başladı.


Halk devamlı buranın tekrar çayırlık ve koruluk olması için mücadele etti.


2013 yılında Kadıköy Belediyesi Kurbağalıdere Vadisi Fikir Projesi yarışması yaptı. Gereksiz bir girişimdi ve etkisiz kalarak unutuldu.


2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alan ile ilgili bir Planı askıya çıkarır. Mimarlar Odası bu projeye İstanbul 12. İdare Mahkemesinde açtığı davayı kazanır... Buna karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesinde istinaf yoluna başvurur. Mahkeme onların lehine karar verir… Bunun üzerine Mimarlar Odası temyiz için Danıştay’a başvurur. Henüz sonuç gelmemiştir.


2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir Planı askıya çıkarır.


31 Mart 2019 tarihinde belediye seçimleri yapılır ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı el değiştirerek AKP’den CHP’ye geçer. Hepimiz sevindik artık Kuşdili Çayırı ilk halini alacaktır diye. Zira etkinliklerimizde onlardan destek görüyorduk.


Ancak bugüne kadar burada hiçbir girişimde bulunulmadı. Eskisi gibi devam edildi. Yani İBB tarafından otopark geliri alınmaya devam edildi.


2022 yılında alanla ilgili bir girişim oldu. İBB proje hazırlamış. Broşürdeki Plan Notlarından, uyulan Planın önceki İBB Yönetimi zamanında bizlerin karşı çıktığı Plan olduğu belli oluyor. Alan yine otopark olarak değerlendiriliyor. Sadece bodrumlar yapılmamış. Otoparkın çevresinde 20-25 dönümlük bir park düşünülmüş. Süs gibi… Bu park zaten çevrelediği otoparkın egzoz gazı dolayısıyla yaşayamayacaktır. Dolayısıyla o zaman orası da otopark yapılacaktır. Ayrıca Alan orijinal halinden uzaklaştırılınca ileride yer altına otopark dâhil her çeşit uygulama yapılabilecektir.


Proje İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gönderilmiştir. Koruma Kurulu bu planı kabul etmemeli, iade etmelidir. Zira kabul ederse 1990’lı yıllardan beri Alanın otopark olarak nasıl kullanıldığı açıklanamayacaktır.

2022 Yılında Park İçinde Otopark Planı


Kadıköy Belediyesi bu konuda yaptığımız etkinliğe katılmadı. Yeni projeyi desteklediği belli oluyor. Görüyoruz ki bize yani halka bir yarar düşünülmüyor. Hayal kırıklığına uğrarsak eğer deriz ki ‘Halkı halktan başkası düşünmüyor’.


Çevredeki mahallelere bakalım. Caferağa, Rasimpaşa, Acıbadem, Hasanpaşa, Osmanağa, Zühtüpaşa... Hiçbirinde doğru düzgün park yoktur. Her mahalleye birer Kuşdili Çayırı gerekirken tarihi kimliği de bulunan bu alan yok edilmemelidir. Lütfen…


ARİF ATILGAN www.arifatilgan.com MAYIS 2022






Comments


bottom of page