top of page

KUŞDİLİ ÇAYIRI ÇAYIR OLMALIDIR

2019 yılında İBB yönetimi el değiştirerek AKP’den CHP’ye geçmişti.


2020 yılında İBB tarafından Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım yarışması yapıldı. Amaç Haydarpaşa’dan Mühürdar’a kadar uzanan alanın planlanmasıydı. Yarışmayı İN SİTU (YERİNDE) isimli proje kazanmıştı. Hem halkın oylamasında hem de İBB’nin kendi iç oylamasında birinci seçilmişti.


Yarışmaya katılan ekip şu isimlerden meydana geliyordu: Selahattin Tüysüz (Mimar-Ekip Başı), Hasan Sıtkı Gümüşsoy (Mimar), Erhan Vural (Mimar), Pelin Tüysüz (Mimar), Nursen Gümüşsoy Kısar (Peyzaj Mimarı), Serkan Sınmaz (Şehir Plancısı).


Bu proje daha sonra Mimarlar Odası’ndan 2022 Ulusal Mimarlık Ödülünü de kazandı. Benim de desteklediğim başarılı bir çalışmaydı.

Ulusal Mimarlık Ödül Töreni


Projenin en önemli mesajı Kadıköy merkezine lastik tekerlekli araba sokmamasıdır. Sadece özürlülere arabalarıyla girmek serbest olup onlar için küçük bir otopark bulunmaktadır. Belediye otobüsleri Yeldeğirmeni sahiline Üsküdar tarafından giriyor, yolcusunu boşaltıp yeni yolcusunu alıyor ve kalkıyor. Yani onlar için de meydanda durmak, bekleme yapmak önerilmemektedir.

Hayalimizdeki Kuşdili Çayırı. (Resim: Canan Atay)


Böyle bir projeyi birinci seçen İBB, önerilenin aksine Kuşdili Çayırının bulunduğu alana otopark yapmaktadır. Ayrıca Mühürdar sahilindeki büyük otoparkı ve çevrede bulunan bütün otoparkları da muhafaza etmektedir. Kadıköy merkezine bugünkü gibi her çeşit lastik tekerlekli arabanın girmesine izin vermektedir.


İBB, bir önceki yönetimin alanla ilgili projesini kullanmayı tercih etmektedir.

Kadıköy Merkezden Bu Görüntü Kaldırılmalıdır


Hâlbuki yeni göreve gelen İBB yönetiminden Kadıköy merkeze lastik tekerlekli araba sokmamak üzere bir plan yapmasını beklerdik. Düzenledikleri yarışmada kazanan projeye uygun olarak merkezdeki otoparkları kaldıracaklarını düşünüyorduk. O bölgeye, sadece indirme-bindirme yapan otobüs ve belki ek olarak ring seferi yapan birkaç tramvay hattı koyulabilirdi.


Açıkçası bu durum insanlarda hayal kırıklığı yarattı. Teori doğru söylenmekte pratik yanlış yapılmaktadır.


Kuşdili Çayırı tarihteki kimliğiyle çayır ve koruluk olarak ortaya çıkarılmalıdır. Orada yaşayan yaşamayan herkes yeşil alan beklemektedir. Çevredeki 6 mahallede park yoktur. Caferağa, Rasimpaşa, Acıbadem, Hasanpaşa, Osmanağa, Zühtüpaşa… Aslında bu 6 mahallenin her birine ayrı ayrı Kuşdili Çayırı ölçüsünde parklar yapılması gerekmektedir.


Bir an önce bu plandan vazgeçilmesini bekliyoruz.


ARİF ATILGAN www.arifatilgan.com MAYIS 2022










Comments


bottom of page