top of page

SAKURA

Baharın gelişi ile Japonya da Sakura Günleri başladı. Sakura, Kiraz Çiçeği anlamında. Ama bu ağaçlar kiraz vermez. Çiçekler tamamlanır tamamlanmaz dökülmeğe başlar. Bu nedenle Japonya da “Her an ölümü yaşayan ağaç” olarak kabul edilir. Yaşam ve ölüm birlikteliğinin, hızlı döngüsünün sembolüdür. Mart sonu, Nisan başı çiçekler açınca Japonya’nın kutsal günleri başlar. Sakura yaşamın derinliğini, geçiciliğini, değişkenliğini anlatır. Çiçek izleme partilerine “Hanomi” denir. Bu partilere dünyanın her yerinden gelirler. Çiçekler pembe karlar gibi dökülürken, sessizce konuşmadan yürürler.

Yalova Yürüyen Köşk Bahçesinde Sakura


2.Dünya Savaşında kamikazeler uçaklarına Sakura Resmi yapıştırırlardı. Bir sonraki hayatlarında Sakura=Kiraz Çiçeği olarak reenkarne olacaklarına inanıyorlardı. Japonya’dan çıkarılması yasaktır. Sadece dokuz ülkeye izin verirler. Dostluk ifadesi olarak Türkiye de bunların içindedir. 120 yıl önce Japonya’ ya dostluk ziyaretinden dönerken batan, Ertuğrul Fırkateyninde ölen 600 denizci anısına Sakura Fidanları ekmişler.


Japonya’da hava durumundan önce Sakura Durumu verilir “Her nefeste hayatı tanımak isteyen ve her çay kasesinde hayatı bulabilen “Japonya, bu duygusunu Sakura ile anlatır.” Evrene sığamayana insan, insana sığabilene evren denir.” Derler.

Arşın sağında ve uçurumun tam kenarında durduğuna inanılan insan, kıldan ince kılıçtan keskin bir noktadadır. Sidre – Kiraz Ağacı gökyüzüne ulaşabilenlerin son sınırıdır. Sidret-ül Münteha’dır. Sınırdaki Kiraz Ağacı, Kutsal Sidre, Kutsal Sedire, Kutsal Sakura. İnsanın ulaşabileceği son noktada onunla buluşmayı bekler.


GÜLÜMSER ATILGAN www.arifatilgan.com NİSAN 2021

Comments


bottom of page