17 Ağustos 1999 gecesi Marmara Bölgesi 1 dakikaya yakın sallanmıştı. Haberler alındıkça felaketin büyüklüğü anlaşılıyordu. 20.000 insan ölmüş, 100.000 bina yıkılmıştı.
Bir çok şey söylendi.. Yazıldı.. Çizildi.. Binalar sağlam olmalı.. Kentler güvenli olmalı..
Yalova.. Depremi en ağır yaşayan illerimizden biri.. 3.000’e yakın insan kaybedildi. Kentin her yanı harap oldu. Yeni yerleşimi olan Hacı Mehmet Ovası harabeye dönmüştü. Sonra..
Yıkılan binalar temizlendi. Hasar görmüş olanlar sıvandı, boyandı. Yalovalılar bu binalara girmeye korkuyorlardı. Üniversite getirildi. Öğrencilere kiralanır diye düşünüldü.
1 yıl.. 2 yıl.. 10 yıl.. Yıllar geçtikçe deprem unutuldu. Sahile Deprem Anıtı yapıldı. Yaşam devam etmeye başladı. Her yıl 17 Ağustosta Deprem Anıtı önünde anma etkinlikleri yapıldı.
Genelde kat sayısını 3, temeli de radye yapınca her şey çözümlenmiş oldu.
Ve bugün..
Yalova’da bir okul inşaatı.. Okul bahçesinin en riskli noktasına dev bir Trafo Merkezi konuyor. Elektrik Mühendislerinden öğrendiğime göre ağırlığı 25 Tonmuş. Küçük bir deprem olduğunda kaykılacak, belki de devrilecek. Depreme de gerek yok. Toprak çökecek zamanla. Veya su basacak.. İçindeki aletler en ufak şakul değişikliğinde tehlike saçacak.
Trafoların konacağı zeminle ilgili bir yönetmelik olmalı. Düzgün kurum-kuruluşlar kendileri bu konuda şartnameler hazırlıyorlar.
Geçtik..
Bugün o felaketin 21. Yılı..
Yine konuşmalar yapılacak.. İktidar ve muhalefet kendince açıklamalar yapacak. STK’lar kimsenin okumadığı, ne kadar anlaşılmazsa o kadar değerli olduğunu düşündükleri yazılar yayınlayacak. Sonra her şey kaldığı yerden devam edecek. Hâlbuki bazı küçük olaylar bütün konuşma ve açıklamalara bedeldir. Onlara projektör tutmak gerekir.
Depreme karşı güvenli olmak anlayış geliştirmekle olur. Japonlar gibi.. Bizdeki anlayışı bu Trafo Merkezi açıklıyor. Depremi umursamamanın göstergesi..
Teklif ediyorum.. Yalova’nın Deprem Anıtı fotoğraftaki Trafo Merkezi olsun. Anlayış geliştirmek açısından sahildeki Deprem Anıtından daha etkili olacağına eminim.
Her saat ziyarete açık..
ARİF ATILGAN arifatilganKENT ve İNSAN AĞUSTOS 2020
Comments