top of page

YALOVA’NIN YENİ HASTANE BİNASINDA HEYELAN SÖYLENTİSİ

Hani bir öykü vardır... Selimiye Camii’ni inşa eden Mimar Sinan çevrede oynayan çocuklardan birinin arkadaşlarına ‘Bu caminin minaresi eğik’ dediğini duyar. Çocuğu yanına çağırır ve ‘Hangi minare?’ diye sorar. Çocuğun gösterdiği minareye bakar ve ‘Haklısın. Düzeltmeliyiz bu minareyi’ diyerek uzun bir halat getirtir. Halatın ucunu minareye dolar ve işçilere diğer ucunu yalancıktan çektirir. Bir süre sonra çocuğa sorar ‘Düzeldi mi acaba?’. Çocuk bakar. ‘Tamam. Düzeldi.’ Der. Mimar Sinan çocuğa teşekkür ettikten sonra olayı şaşkınlıkla izleyen insanlara döner ve ‘Önlem alınmazsa, dedikodular iz bırakırlar.. Caminin adı eğri minareli cami olarak yayılırdı.” Der.


Gelelim Yalova’ya… Yeni bir hastane yapıldı. 2021 yılında inşaat sırasında çıkan hafriyat toprakları döküm yerine götürüleceğine hastanenin arka tarafına yığıldı. Toprak yığınının alt tarafına da Safran Yolunu Bursa Yoluna bağlayan yeni bir yol açıldı. Yaz mevsiminde kuru iken sürtünme kuvvetiyle birbirini tutan toprak molekülleri sonbahardaki ilk yağmurda gevşedi ve yola aktı. Belli ki fizik kuralları bilinmeden iş yapılmıştı. Sonuçta toprağı azaltma çalışmaları yapılmaktadır. Yapılmak zorundadır. Zira başka türlü alttaki yol açılamaz.

Hastane Arkasındaki Toprak ve Kayan Toprağın Yeni Açılan Yolu Kapaması


Eğer arada yol olmasa o toprak yığını bizim arazinin de bulunduğu geniş bir alana zarar verecekti. Ben fizik bildiğim için yağmur mevsimini bekledim. Yetkililere dert anlatmaya çalışmadım. Sonuçta toprak alınıyor.

Hastane Arkasındaki Toprak Alınıyor


Ancak bu yazıyı yetkili makamlara yardımcı olmak için yazıyorum. Zira Yalova’da herkes hastane binası çevresinde heyelan olduğunu ve hastanenin tehlikede olduğunu konuşuyor. Değil… Buradaki sorun hafriyat toprağını döküm yerine götürmek yerine orada bırakmaktan ibarettir. Doğa ve fizik kanunları buna izin vermemiş, toprak taşınmaktadır.


Buradaki Mimar Sinan görevini de ben üstlenmiş oluyorum.


ARİF ATILGAN TEMMUZ 2013



bottom of page