top of page

YELDEĞİRMENİ’NİN ALT KÖŞESİ

Semtin Haydarpaşa Çayırı tarafının tren yoluna bitişik köşesi... Haydarpaşa Çayırı Caddesi (Orgeneral Şahap Gürler Caddesi) o yıllarda evlerin önünden devam ediyormuş. Tren yolunun üzerinden hemzemin geçit ile geçerek Ayrılık Çeşmesi Sokağı’na bağlanıyormuş. Oradan da Eyüp Aksoy Caddesiyle İbrahimağa ve Karacaaahmet’e, Sarayardı Caddesiyle Acıbadem’e, Taşköprü Caddesiyle Bağdat Caddesi’ne bağlanılıyormuş. Yani henüz Haydarpaşa Çayırı Caddesi tren yolunun altından geçmiyormuş.


Bu bilgilerden anlaşıldığına göre tren yolu döşenmeden önce Ayrılık Çeşmesi Sokağı semtteki sokaklarla birlikteymiş. Tren yolu buradaki adaları bölmüş.


Alttaki planda Haydarpaşa Çayırı Caddesi’nin evlerin önünden 30 metre kadar Üsküdar tarafına alınmasının düşünüldüğü belli olmaktadır… Yol, tren yolunun altından geçirilecektir.

1906 Tarihli Haritada En Üstte Rayların Altından Geçecek Olan Yeni Yol, Altında Hemzemin Geçitli Eski Yol, Kırmızı Çizgiyle Evin Kesilen Yarısı, Mavi Çizgiyle Sokakların Orijinal Hali


1934 yılında Kadıköy-Üsküdar tramvay hattı Yeldeğirmeni’nin içindeki Karakolhane Caddesi’nden geçirilmiş. Raylar, İbrahimağa tarafına tren yolunun altından geçmiş. Oradan da diğer semtlere bağlanılmış.


Diğer yandan bu cadde üzerindeki evlerin tren yoluna bitişik olanına değinmek istiyorum. Üstteki haritada göründüğü gibi Yazansoy ailesinin evinin bitişiğindeki ev…


Yukarıdaki planı dikkatli incelersek, tren yolunun evi kestiğini görebiliriz. Üstten bakıldığında ev yamuk hale gelmiştir. Ayrıca belli ki tren yolu tarafındaki bahçesi de ortadan kalkmıştır.

Evin Tren Yoluna Bakan Cephesi


Günümüzde sonradan yapılmış görüntüsü veren ev aslında semtin en eski evlerindendir. Goad Haritasına işlendiğine göre 1906 öncesinde yapılmıştır.. Ayrıca fotoğraftaki görüntüye bakılırsa sanki 1 katı yok edilmiştir.


Ev ne zaman, kimler tarafından yapılmış? Hiçbir bilgi edinemedim.


Bizim semtimiz böyledir işte. Haritaya, fotoğrafa bakıp ta dikkatli incelediğinizde yepyeni bilgilerin ortaya çıktığını görürsünüz.


ARİF ATILGAN www.arifatilgan.com HAZİRAN 2022


Son Yazılar

Hepsini Gör
EMİRGAN İSKELESİ

Emirgan, Sarıyer ilçesine bağlı 8024 nüfuslu bir boğaziçi mahallesidir.  Bizans döneminde “servili orman” anlamında Kyparades adıyla...

 
 
 
KADIKÖY ANIMSAMALARI

1980’li yıllardı. Bir Zamanlar Kadıköy isimli kitabı satın almıştım. Eski yaşanmışlıkları okumayı da dinlemeyi de severim. Adnan Giz...

 
 
 
YALOVA KAĞITHANESİ

Kâğıt ilk olarak MS.105 yılında Çin’de icat edilmiş. Matbaa ise yine Çin’de MS.593’te kurulmuş. Anadolu’ya kağıt VIII.Yüzyılda gelmiş....

 
 
 

Comments


bottom of page