Kurbağalıdere’nin taşma alanı, Hasanpaşa’ya kadar devam eden düzlük alandır. 30 dönümlük Yoğurtçu Parkı derenin taşma alanı içerisindedir. Doğal olarak burada da zemin bataklıktır.
Sağda Derenin Bataklık Taşma Alanı. Solda Reşit Paşa Konağı’nın Selamlığı Derenin Üzerinde.
Süreyya İlmen 1923 yılında bu bataklığı kurutup park yapmayı aklına koymuş. Zeminde 1000 metre uzunluğunda sıçan yolu denilen moloz taşlarından drenajlar yapıp suyu dereye akıtmış. Daha sonra 126 adet çınar ağacı ve başka bitkiler dikerek park düzenlemesi yapmış.
1925 yılında Yoğurtçu Parkı hizmete girmiş.
Geçtiğimiz yıllarda gerek parkın yanındaki caddede gerekse diğer yanındaki dere kenarı yürüyüş yolunda çalışmalar yapılmıştı. Belli ki park dikkatlerden kaçmış, cadde ve yürüyüş yolu park kotundan yüksekte kalmış. Diğer yandan derenin kenarları ve dibi de beton yapıldı. Bir nevi havuz gibi oldu. Dolayısıyla çevredeki suyu doğal yolla çekemiyor. Yağışlı havalarda parkın zemini su içinde kalmaktadır. Bu durum ağaçların ve bitkilerin çürüyüp kurumasına sebep olacaktır. Tuhaftır ama fazla su ağaçlara zararlı olmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde, zemindeki suyu atmak için parkta drenaj ve düzenleme çalışması yapılacağı açıklanmıştı. Bununla ilgili bir plan hazırlanmış.
Yoğurtçu Parkı İçin Hazırlanan Düzenleme Planı
Anlaşıldığı kadarıyla, esas olarak parkın sudan kurtarılması çalışması yapılacak. Projeyi bilmiyorum. Bana kalsa cadde tarafında çeşitli kuyular açıp, drenajlar vasıtasıyla suyu oralarda toplardım. Belli seviyenin üzerinden de caddenin altındaki kolektöre kendiliğinden akmasını sağlardım. Kuyularda kalan suyu da yaz mevsiminde sulama işlerinde kullanırdım.
Umarım su dereye akıtılmaz. Zira bu hizalardaki dere yatağı yürüyüş yollarına alan açmak için daraltıldı. Daralan yatak sebebiyle yağışlı havalarda deredeki su seviyesi yükselebilir.
Dere yatağının daraltılmasını anlamak için Reşit Paşa Konağı’na bakmak yeterlidir. Konağın selamlık binasının cumbası eskiden derenin üzerine çıkıntı yaparken bugün yaklaşık 9 metre içerde kalmıştır.
Selamlık Binası Cumbasının Eski ve Yeni Hali.
Yorumlar