top of page

KADIKÖY MERKEZ İMAR PLANLARI ÜZERİNE GÖRÜŞLERİM

Geçtiğimiz günlerde Kadıköy’de İBB tarafından düzenlenen Kadıköy Merkez 1/5000 Revizyon Nazım İmar Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planı Katılımcı Planlama Çalışmaları toplantısı yapıldı. Bu toplantıda İBB’nin hazırladığı broşürdeki konular tartışıldı. Ben de o broşürdeki sırayla konulara değinmek istiyorum. Sanırım o günkü konuşmalardan yararlanarak planlar hazırlanacak ve sonra tekrar halkla toplanılarak öneriler alınacaktır.

Planlama Alanı ve Bilgileri


Benim düşüncelerim alttadır:


-Plan alanında niye Yeldeğirmeni, Hasanpaşa ve Zühtüpaşa Mahallelerinin tamamı yoktur? Bu konuda bir açıklama yazısı olmalıdır ki biz de ona göre fikir ileri sürelim.


2010 yılında yapılan Yeldeğirmeni Canlandırma Projesi semtin tarihini yok etmiştir.


-Ayrılıkçeşmesi Sokağı ile ilgili açıklama var mıdır?


-1/1000’lik planlar yokmuş? Bugüne kadar 1/5000’ik planlara göre mi ruhsat verilmiştir?


-Geleneksel Çarşı Kentsel SİT Alanı Sınır Değişikliği: Tarihi Çarşı için 2005 yılında yapılmaması gereken Canlandırma Projesi yapıldı. Tarihi Çarşıda tarihilik kalmadı. Ayrıca Çarşı, Moda ve Altıyola kadar genişletildi. Amaç Çarşı değildi. Geniş bir yeme-içmeciler alanı yaratılmak istendi ve bu yapıldı. Şimdi yapılanın legalleşmesi operasyonu yapılıyor. Veya yakın geçmiş araştırılmadan Çarşı aslında genişmiş gibi düşünülüyor. İki durumda da bilgi eksikliği var.


Tarihi Çarşı tekrar eski sınırlarında gerçek haliyle oluşturulmalıdır.


Bunları o yıllarda çok yazmış ve söylemiştim.


Tarihi Çarşıda Canlanma

Tarihi Çarşı Alanı Suni Şekilde Büyütülüyor


-Kuşdili Çayırı 3. Derece Doğal Sit Alanında Sit Alanı Çeşidinde Değişiklik: Kuşdili Çayırının arkeolojik özelliği araştırılacaktır. Ancak şimdiden alan halka söz verildiği şekilde çayır ve koruluk hale getirilmelidir. Buna hiçbir engel yoktur. Ayrıca tarihi hikâyesi olan Kuşdili Sineması tekrar canlandırılmalı ve o alan da çayıra katılmalıdır.


İBB PROJELERİ


1-Kurbağalıdere Yaşam Vadisi Projesi: Broşürdeki 1 nolu resimde görülen Kuşdili Çayırı bir an önce halkın kullanımına açılmalıdır. Üstelik bu resimde çayırdan ayrı gözükmeyen Kuşdili Tiyatro-Sineması vardır, buna karşın otopark bulunmamaktadır.

Kuşdili Çayırı Böyle Olmalı. Otopark Yok. Kuşdili Tiyatrosu var.


Kurbağalıdere Yaşam Vadisi, broşürde gözüktüğü gibi olursa tadından yenmez. Ama bunun için önce derenin çıktığı noktaya kadar temizlenmesinin ve temiz kalmasının sağlanması gerekir. Bugünkü durumda dere Hasanpaşa’ya kadar deniz suyu ile doludur. Bu sebepten temizdir. Hasanpaşa’nın üst tarafından gelen su temiz değildir. Bu sebeple oradaki ızgaralardan kolektör yoluyla Mühürdardaki Arıtma Tesisine aktarılmıştır.

Kurbağalıdere Yaşam Vadisi


2- Haldun Taner Sahnesi Restorasyon ve Yeni Kullanım Projesi: Haldun Taner Sahnesi DEĞİLDİR. Oranın adı Kadıköy HAL BİNASIDIR. 15-20 yıllık, üstelik belediye dışında kim yaparsa yapsın yaptırılmayacak olan Tiyatro Binası yıkılması gerekirken tarihi kimliğe sokuluyor. Buna karşın esas tarihi bina olan Hal Binası hafızalardan silinerek yok sayılıyor. Bu binaya kendi ismi konmalı daha sonra tiyatro olması tartışılmalıdır.


Kadıköy Hal Binası Tarihe mi karışıyor https://www.arifatilgan.com/kadikoy-hal-binasi-tarihe-mi-karisiyor/


3-Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım yarışmasında kazanan proje uygulanacak deniyor. Ancak sınırlarında oynama yapılmış. Niye?



Ayrıca yarışmada kazanan proje Koruma Kurulunda değişikliğe uğramıştır. O zaman Yarışmanın amacı kaybolmaktadır. (Bu konuda ayrıca bir yazı yazacağım.)


4-Kadıköy Festival Park Etkinlik Alanı, Kadıköy’e gereklidir ve yakışır. Ancak burası hâlihazır planda cami alanıdır. Her ne kadar plan iptal edilmişse de durum net değildir.


5-Moda İskelesi projesi olumlu olup Kadıköy’e ve İstanbul’a hayırlı olacaktır.


6-İSKİ Binasının 58 kişilik öğrenci yurduna dönüştürülmesi anlamsızdır. Bina Çarşı içinde olup hem çok merkezi hem de küçük kapasitelidir. Başka amaçlarla değerlendirilebilir. Aslında daha önce burada İtalyan Kız Okulu olarak kullanılan tarihi Tubini Köşkü tekrar yapılabilirse çok iyi olur.



MERKEZİ HÜKÜMET PROJELERİ


1-Söğütlüçeşme Garı: Buraya gar yapılması için Haydarpaşa’nın devre dışı bırakılması gerekir. Hâlbuki önce Haydarpaşa Garı oluşturulmalıdır.


Haydarpaşa Garı ile ilgili daha açık ve detaylı bilgiye ihtiyaç vardır.


2-İnciburnunda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın cami projesi vardır. Ancak mahkemece bu proje iptal edilmiştir. İhtiyaç olduğunu sanmıyorum.


3-Haydarpaşa Garı: Birkaç yıldır alanda arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Bu çalışmanın 2 yıl daha sürmesi beklenmektedir. Gar’a trenin geleceği açıklanıyor ve arkeolojik alanda yürüyüş yolları yapılması düşünülüyor. Yapılırsa desteklemek gerekir.


4-Kalamış Yat Limanı Özelleştirmesi: İhalesi iptal edildi. Ancak bana göre tartışmasız tüm kıyılarda bulunan her çeşit tesis kaldırılmalıdır.


KADIKÖY BELEDİYESİ PROJELERİ


1-Kadıköy Kent Müzesi olumludur. Uzun süredir bu oluşum beklenmektedir. Ancak Kent Müzesi klasik anlamın dışında değerlendirilmelidir. Ben 2006 yılında Kent Konseyi Başkanıyken ‘Esas müze Kadıköy’ün tamamı olmalıdır’ diye önermiştim. Kent Müzesi binasından, tüm Kadıköy’ü kapsayan alanda gezerken görülecek noktaları ve o noktalarla ilgili bilgileri içeren broşür alınabilmelidir.


2-Making City Projesi Caferağa Ped (Pozitif Enerji Bölgesi) Alanı Projesini açıkçası çok anlamadım.


Diğer yandan…


-Lütfen ama LÜTFEN Yeldeğirmeni Özen Sineması restore edilerek geri getirilsin. ÖZEN SİNEMASI Tescilli Tarihi Eserdir. Değilmiş gibi kullanılması suçtur. TAK diye belgelere sokulması ayıptır. Burada yapılan toplantılara Belediye Başkanı ve yardımcılarının, muhtarın ve başka kamusal kimlikli kişilerin katıldığını okuyoruz. YANLIŞ… YANLIŞ… YANLIŞ…



-Kadıköy için hazırlanacak imar planlarını özellikle bölge sakinleri inceleyip tartışmalıdır.


-Kurum Görüşlerinin Alınması maddesinde Mimarlar Odası yok. Buna karşın tartışmalı Kent Konseyi var. Aksine Mimarlar Odası olmalı, tartışmalı hatta bildiğim kadarıyla mahkemelik olan Kent Konseyi olmamalıdır.


Halk ile yapılan toplantıları her zaman desteklemişimdir. Daha sonrasında… Eleştirim varsa yapmışımdır.



Not:

-Yazıdaki resimler İBB Broşüründen alınmıştır.

-Üstteki yazı alttaki LİNK'ten Broşürü de açarak okunursa daha yararlı olacaktır.




bottom of page